Sencha Shogun Aged Midori
Zvláštna sorta SENCHA - Prvý čaj sezóny SHINCHA sa na jeden rok zatvorí do nádoby a nechá sa zrieť. Chuť sa krásne zaguľatí a posunie sa smerom od zvieravosti do guľatosti. (Veľmi cenená vlastnosť u čaju). Takto spracovaný čaj sa nazýva Kurodashi. Pre zaujímavosť: tento čaj obľuboval známy vojvodca Hideoši.
Celkovo je SENCHA najpopulárnejší druh čaju v Japonsku. Hovorí sa, že jeho názov je odvodený z japonského slova“senjiru” - “extrahovať esenciu”. Z viac ako 80 % vypestovaného zeleného čaju sa vyrába práve SENCHA. Extrémne voňavá, trpko-sladká chuť, množstvo vitamínov a vysoký podiel kofeínu robí z tohto čaju dokonalý budíček (patrí medzi top čaje v obsahu kofeínu a vitamínu C - v čaji sa vitamíny uchovávajú aj pri vyššej teplote). Lístky sú tvarované do podoby tenučkých, priamych ihličiek, majú sýtu zelenú farbu a prirodzenú lesklosť.
SENCHA sa vyrába z čajových lístkov, ktoré sa celú dobu pestujú na priamom slnku (je tomu inak ako napríklad u čaju MATCHA alebo GYOKURO, kde sa rastliny pred zberom zatieňujú). Robia sa dva zbery. Prvý zber má najlepšiu kvalitu.
Naša SENCHA je z (pred)jarného zberu - Shincha.
Organic - vypestované bez chémie
Pôvod: Shizuoka, Japonsko
Zber: Jarný
Kultivar: Yabukita
Extrémne voňavá, trávová a osviežujúca. Má dobrý balans medzi trpkosťou a sladkosťou. Trpkosť a "sladkosť" sa reguluje teplotou vody. Teplejšia voda (max 90°C) preferuje trpkosť a chladnejšia voda (min 55°C) zvýrazňuje sladkosť. S tým súvisia aj zdravotné účinky (Pozri článok: Čaj - najzdravší nápoj na svete?). Zaliaty nálev má zlato-zelenkavú farbu
Najlepší ranný budíček. Obsahuje obrovské množstvo vitamínu C a slušnú dávku kofeínu. Na večer len pre rezistentných :)
Sencha pripravená na studeno je fantastická cez letný deň. Skutočne dlhodobo osvieži a schladí organizmus zvnútra. Reguluje vnútornú teplotu pre príjemný pocit v horúcich dňoch.
Odporúčme pre tieto duševné rozpoloženia:
Viac fundovaných doporučení nájdete v Čajovom náladomeri ;)
Urobíte si ju veľmi jednoducho.
Na 1 liter studenej vody odporúčame 1 - 2 PL čaju (senzitívnejší ku kofeínu voľte 1 PL). Čaj zalejte studenou vodou, vložte do chladničky alebo nechajte len voľne postáť 3 - 6 hodín. Môžete lúhovať aj cez noc. A je to hotové.
Dá sa pripraviť aj druhý nálev. Čaj len opať zalejte a opakujte proces. Podľa osobných chutí môžete čas vyladiť ideálne pre seba ;)
Prípravu vám ešte uľahčí dizajnová fľaša s filtrom od japonskej firmy HARIO. Špeciálne vyrobená na prípravu čaju.
Má tvar vínovej fľaše, aby aj servírovanie bolo potešením pre oči. Vhodné aj ku jedlu miesto vína.
Západný štýl:
5 g (2 kopcovité MČL / 1 kopcovitá VČL) *
85°C
300 ml
1 min. (Pridaj 30 sek ku ďalšiemu nálevu)
* Čajové lyžičky sú väčšie a menšie (nemyslíme kávovú). Nevieme ich presné označenie, ale bežne máme v príborníku dva typy. Tá väčšia je väčšinou "po babke" :) Preto uvádzame naváženie na oba typy čajových lyžičiek, pretože to urobí celkom rozdiel.
nálevy: 2 - 3
Východný štýl:
7 g (3 kopcovité MČL / 2 kopcovité VČL) *
55 - 75°C *
150 ml
15 sek. (Pridaj 3 sek. ku ďalšiemu nálevu)
nálevy: 5 +
silne povzbudivý
Hmotnosť: 50 g sypaného čaju
Farma, kde sa pestuje váš čaj a ľudia, ktorí sa oňho starajú.
Pestovanie čaju blízke prírode - Cestičky sa mulčujú lokálnou trávou (Chagusa), zadržuje vlhkosť v pôde, bráni rastu burín, ktoré sa nemusia striekať herbicídmi. Je to prostredie priateľské pre širokú škálu hmyzu. Príroda tak sama udržuje v harmóniu medzi "škodcami" a "prospešnými tvormi".
Tu sa pestuje váš čaj.
Japonsko, Shizuoka, Symbol pre čaj