KUKICHA je špeciálna. Nie je tvorená z lístkov ako iné čaje, ale z vetvičiek, stoniek a jemných listových žiliek. Je to „to, čo ostalo“ zo spracovania lístkov GYOKURA alebo vyššej triedy SENCHA. (naša je zo SENCHA). Jej chuť je jedinečná v porovnaní s inými japonskými čajmi. Je jemne „sladká“ pretože obsahuje veľa L-Theanínu. Ten sa tvorí v koreňoch a skrz stonku stúpa do listov. Preto práve v stonkách je jeho koncentrácia najvyššia.
L-Theanín je fantastická "substancia" - stimuluje alfa vlny = stav bdelej pozornosti a pohody. Zjednodušuje učenie, prácu a zrýchľuje cestu meditujúcim. Je ceneným čajom pre makrobiotikov.
Organic - vypestované bez chémie
Pôvod: Shizuoka, Japonsko
Zber: Jarný
Kultivar: Yabukita
Sladko a sviežo, jemne krémovo.
Keď sú čerstvé zbery, veľmi radi naplníme kanvičku skoro do polovice a zalievame sekundovými nálevmi. Jej esencia je tak príjemná.
Má málo kofeínu a veľa sladkosti z L-Theanínu, takže má minimum horkosti.
Keď máte chuť na sladké. Dobrý čaj na prípravu pre priateľov.
Na čajovanie v prírode - pripravuje sa na menej nálevov, takže stačí brať jednu termosku vody ;)
Odporúčme pre tieto duševné rozpoloženia:
Viac fundovaných doporučení nájdete v Čajovom náladomeri ;)
Západný štýl:
8 g (4 MČL | 2 + 1/4 VČL )*
85°C **
300 ml
30 sek. (Pridaj 10 sek ku ďalšiemu nálevu)
* MČL = malá čajová lyžička (nemyslíme kávovú), VČL = veľká čajová lyžička (ako od babky :)
** Vodu môžete nalievať takmer vriacu. V studenej konvičke (čajníku) sa ochladí cca o 10°C. Prípadne ju vypnite ešte pre varom.
nálevy: 2
Východný štýl (Gong Fu):
15 g (8 MČL | 5 VČL )*
80°C **
300 ml
10 sek. (Pridaj 5 sek ku ďalšiemu nálevu)
* MČL = malá čajová lyžička (nemyslíme kávovú), VČL = veľká čajová lyžička (ako od babky :)
** Vodu môžete nalievať takmer vriacu. V studenej konvičke (čajníku) sa ochladí cca o 10°C. Prípadne ju vypnite ešte pre varom.
nálevy: 3 - 4
jemne povzbudivý (menej kofeínu)
Hmotnosť: 50 g sypaného japonského čaju
Farma, kde sa pestuje váš čaj a ľudia, ktorí sa oňho starajú.
Pestovanie čaju blízke prírode - Cestičky sa mulčujú lokálnou trávou (Chagusa), zadržuje vlhkosť v pôde, bráni rastu burín,
ktoré sa nemusia striekať herbicídmi. Je to prostredie priateľské pre širokú škálu hmyzu.
Príroda tak sama udržuje v harmóniu medzi "škodcami" a "prospešnými tvormi".
Tu sa pestuje váš čaj.
Japonsko, Shizuoka, Symbol pre čaj