Chaka znamená v japončine "Čajový kvet"
Táto MATCHA "Chaka" je zomletá z kvalitného Gyokura. (Chaka znamená v japončine "Čajový kvet"). O čaji Gyokuro píšeme tu. V skratke je to najvyššia trieda zeleného čaju. Táto varianta Matcha je nesmierne lahodná a jemná. Už táto Matcha je pomerne luxusná, ale ak by ste chceli ako doplnok k svojej čajovej výbave niečo špeciálne, ponúkame ešte vyššiu sortu Matcha Sae, takisto od pána Sakamota.
Matcha sa dodnes melie na kamenných mlynčekoch. Lístky zbavené žiliek a stoniek sa melú medzi dvomi kamennými kolesami na jemnučký prášok (5 - 10 mikrónov). Je to zdĺhavý proces. Zomlieť 40 g Matcha trvá mlynčeku celú hodinu.
Majster Sakamoto sa venuje pestovaniu organického gyokura už od roku 1985. V Japonsku je vyhlásený expert, právom prezývaný 'gyokuro guru' pre svoje obrovské znalosti a úspechy. Jeho čaje, kedykoľvek vyvrátia tvrdenie, že bez umelých hnojív nemožno vypestovať dobré gyokuro. Okrem iného vynašiel a vyrába vlastný druh organického hnojiva, propaguje organické poľnohospodárstvo a snaží sa pomôcť farmárom, ktorí naň chcú prejsť. Celý jeho prístup je založený na komplexnom pohľade na pôdu, rastliny a ľudské bytosti ako na súčasť jedného celku.
Rodinná čajová história siaha 3 generácie späť až k pradedovi pána Sakamota, ktorý pestoval a predával čaj miestnym ľuďom. Shuichiro Sakamoto, spolu so svojim bratom, prevzali čajovú farmu v polovici 80. rokov. Vtedy sa na farme pestovali konvenčné, teda neorganické čaje. V tom čase pán Sakamoto považoval všetok zelený čaj za zdravý – až do tej chvíle než na rakovinu zomrela jeho mamička a následne neter. Obe dve boli veľké milovníčky čaju a pili ho vo veľkom množstve.
Otrasený touto stratou zložil Shuichiro sľub sám sebe, že bude produkovať len čaj, ktorý bude skutočne zdravý.
Celú farmu prerobil na prísne organickú s víziou produkovať tie najlepšie čaje. Aby sa mohol zamerať na kvalitu zariskoval a zredukoval veľkosť plantáží na polovicu. Ako sám hovorí "dobrý organický čaj sa nestane cez noc." Odvtedy uplynulo 35 rokov a kvalita jeho čajov stále rastie.
Jeho špecializáciou je Gyokuro a unikátna matcha vyrábaná z gyokuro.
Pozrite našu ponuku, nachádzajú sa v nej (ak nie sú akurát vypredané) aj Gyokuro Karigane, Gyokuro SasaHime a Matcha Sae.
V súčasnosti cenený pre jeho jedinečné zdravotné benefity. Práškový čaj sa vyrába z kvalitných lístkov z jarného zberu. Posledné dva týždne sa lístky pestujú bez prístupu svetla. Nedostatok slnka natiahne do listov množstvo L-Theanínu (alfa vlny, sústredenosť, tonikum pre myseľ), EGCG (výnimočne silný antioxidant), vitamíny a obsahuje aj najviac kofeínu spomedzi japonských čajov.
Je to plnohodnotná alternatíva kávy v zmysle kofeínového účinku a zdravšia varianta v zmysle pôsobenia na telo.
Keďze Matcha sa konzumuje celá, jej výživové hodnoty sú neporovnateľne vyššie oproti lúhovanému čaju.
Pri čerstvosti MATCHA je dôležitá doba mletia. Ak je čaj v podobe prášku, rýchlejšie stráca chuť a zdravotné účinky. Táto Matcha je čerstvo zomletá tesne pred dodávkou k nám.
Organic - vypestované bez chémie
Jarný zber z aktuálneho roku
Pôvod: Shizuoka, Japonsko
Kultivar: Yabukita
Chutí veľmi zelene :) lahodne až krémovo. Existuje mnoho receptov ako si Matchu vychutnať. Túto Matchu však odporúčame piť predovšetkým tradičným spôsobom "na čisto". Má vám čo ponúknuť ;)
Ako čistý štart do dňa, ako meditácia nad kvapkou rosy ;) Proste, je to na vás. Akurát rátajte s teínovou vlnou, ktorá vás chvíľu nepustí zaspať.
Odporúčme pre tieto duševné rozpoloženia:
Viac fundovaných doporučení nájdete v Čajovom náladomeri ;)
PRÍSLUŠENSTVO: Tradične sa na prípravu používa Miska na Matchu (chawan) - širšia miska na napenenie metličkou, bambusová naberačka (chasaku) - naberá cca 1g, bambusová metlička (chasen) na napenenie. Na udržanie bambusovej metličky v perfektnej kondícii sa používa takýto stojanček.
Pre lenivších, alebo pre "praktických" :) odporúčame miesto bambusovej metličky jednoduchý napeňovač mlieka (na baterky).
Nasledujúce množstvá sú odporúčaná dávka pre 1 osobu tak, ako sa MATCHA pije v Japonsku. Je to silný kofeínový nápoj. Preto ak o sebe viete, že ste citlivý na kofeín, najprv vyskúšajte menšiu dávku.
Riedka Matcha (Usucha):
2 g (2 bambusové naberačky)
60 - 70°C
60 ml
Hustá Matcha (Koicha):
5 g (5 bambusových naberačiek)
60 - 70°C
20 ml
silne povzbudivý
Hmotnosť: 40 g sypaného čaju
Farma, kde sa pestuje váš čaj a ľudia, ktorí sa oňho starajú.
Pestovanie čaju blízke prírode - Cestičky sa mulčujú lokálnou trávou (Chagusa), zadržuje vlhkosť v pôde, bráni rastu burín, ktoré sa nemusia striekať herbicídmi. Je to prostredie priateľské pre širokú škálu hmyzu. Príroda tak sama udržuje v harmóniu medzi "škodcami" a "prospešnými tvormi".
Tu sa pestuje váš čaj.
Japonsko, Shizuoka, Symbol pre čaj