Aj keď je tmavý a pripomína čierny čaj, jeho základnou surovinou je zelená Bancha (kvalitatívne nižší stupeň Sencha) a zelená Kukicha (stonkový čaj). Jeho tmavú farbu získa pražením v piecke pri 200°C. Pri pečení stráca veľkú časť kofeínu, preto je voľbou č.1 pre deti a mladistvých.
V makrobiotickej diéte sa vždy rozvažuje rovnováha Jin-u a Jang-u v potravinách a nápojoch. Podľa nej proces pečenia vkladá do čaju jangový element ohňa. Táto energia zapaľuje tráviaci oheň, pomáha tak telu lepšie tráviť, znižuje nadmernú kyselinu, pálenie žáhy a ďalšie tráviace poruchy. Preto makrobiotici pijú vybrané čaje spolu s jedlom.
Organic - vypestované bez chémie
Pôvod: Shizuoka, Japonsko
Kultivar: Yabukita
Hojicha má hnedo-červenú farbu a pečenú, orieškovú chuť a vôňu.
Hodí sa ku jedlu (makrobiotika). Dá sa piť kedykoľvek počas dňa (nízky obsah kofeínu). V Japonsku je obľúbený aj pre deti a mladistvých.
Odporúčme pre tieto duševné rozpoloženia:
Viac fundovaných doporučení nájdete v Čajovom náladomeri ;)
5 g (5 ČL)
90°C *
300 ml
30 sek. (Pridaj 20 sek ku ďalšiemu nálevu)
Vodu môžete nalievať takmer vriacu. V studenej konvičke (čajníku) sa ochladí cca o 10°C)
nálevy: > 5
bezkofeínový
Hmotnosť: 50 g sypaného čaju
Farma, kde sa pestuje váš čaj a ľudia, ktorí sa oňho starajú.
Pestovanie čaju blízke prírode - Cestičky sa mulčujú lokálnou trávou (Chagusa), zadržuje vlhkosť v pôde, bráni rastu burín, ktoré sa nemusia striekať herbicídmi. Je to prostredie priateľské pre širokú škálu hmyzu. Príroda tak sama udržuje v harmóniu medzi "škodcami" a "prospešnými tvormi".
Tu sa pestuje váš čaj.
Japonsko, Shizuoka, Symbol pre čaj