TOVAR V AKCII

naša cena 3,50 EUR (92,81 CZK)
skladom
naša cena 3,50 EUR (92,81 CZK)
skladom
naša cena 3,50 EUR (92,81 CZK)
skladom

NAJOBĽÚBENEJŠIE

naša cena 3,50 EUR (92,81 CZK)
skladom
naša cena 3,70 EUR (98,12 CZK)
skladom
naša cena 12,90 EUR (342,08 CZK)
skladom

21. 05. 2021 | O ČAJI

Ako si obľúbiť japonský čaj

Článok z výbornej webovej stránky www.myjapanesegreentea.com

 

Aj keď existuje nespočet spôsobov, ako sa dostať k japonskému zelenému čaju, toto sú moje postrehy. Prvá vec, ktorú musíte mať na pamäti, je, že by ste si mali svoju cestu k čaju užiť. Proces objavovania a učenia je dôležitejší ako stať sa expertom.

 

Aká je tvoja motivácia?
Chápem, že ľudia sa zvyčajne dostanú k zelenému čaju kvôli jeho zdravotným výhodám. Ale ak je toto vaša jediná motivácia, podstatu čaju nepochopíte. Čaj je oveľa viac než len chudnutie a zdravie. Pre tieto ciele by mohlo byť efektívnejšie sústrediť sa radšej na stravu a cvičenie.

 

Moja rada je zamerať sa na zábavu.

 

Rád skúmam arómy a chute, ktoré japonský čaj ponúka, ako aj jeho kultúrne a historické aspekty. Ak máte radi víno alebo akýkoľvek iný alkohol, pravdepodobne to pochopíte. Budete sa tiež môcť spojiť s milovníkmi čaju z celého sveta.

Pite kvalitný čaj

Nemusíte kupovať ten najdrahší čaj, ale pitie nekvalitných čajových vrecúšok je strata času. Neponúkajú žiadnu hodnotu. Je to väčšinou plochá a horká príchuť. Ako tip vám chcem povedať, že kvalitný zelený čaj nie je horký. Príliš veľa horkosti je znakom nekvalitného čaju alebo nesprávnej prípravy.  Tiež by som sa držal ďalej od ochutených čajov. Pretože to by bolo ako skúsiť spoznávať víno pitím sangrie.

Prvýkrát ochutnať dobrý sypaný čaj (alebo práškový čaj) môže byť ohromujúci zážitok. Už sa možno nikdy nebudete musieť vrátiť k čajovým vrecúškam.

 

 

Kde začať

Ak máte skúsenosti s čajom, môžete sa riadiť svojimi preferenciami. Ale ak ste úplným začiatočníkom, myslím si, že je dobré začať s genmaicha a houjicha. Oba sa dajú ľahko pripraviť, pretože používajú vriacu vodu, čo znamená, že sa nemusíte báť prekročenia správnej teploty.

Ľahko nezhorknú a chuť nie je taká intenzívna ako iné zelené čaje. Všimol som si, že tento typ príchutí sa spočiatku páči mnohým začiatočníkom. Vlastne som tiež začal s genmaichou, keď som o japonskom zelenom čaji ešte nič nevedel.

V dnešnej dobe veľa ľudí začína s matchou. Opäť kvôli zdravotným výhodám. Ale neodporúčal by som to. Je to výrazná chuť, ktorá môže byť veľmi horká, ak máte kulinársky "grade" matcha, čo sa často stáva (lacnejšia varianta Matcha)

 

 

Ďalšie kroky

Akonáhle dostanete do povedomia japonské čaje nižšej kvality, je čas preskúmať čaje ako sencha a kukicha.

S ich prípravou musíte byť tentoraz opatrní, inak môžu zatrpknúť. Morská, rastlinná a svieža aróma a chuť japonského zeleného čaju je to, čo hľadáte. Samozrejme, veľmi dôležitá je aj chuť umami. Ak ju nemáte radi, mohlo by vám byť príjemnejšie piť iné druhy čaju. Čo sa týka učenia o umami, gyokuro je čaj, ktorý je potrebné vyskúšať. Je to "top-shelf" (najvyššia) kvalita japonských čajov.

Pre milovníkov matcha je najlepším spôsobom, ako sa začať učiť, vyskúšať rôzne druhy ceremoniálnej Matche. Je to varianta Matche, ktorá sa používa pri čajovom obrade. Existujú rôzne kvality, najnižšia gastro Matcha, bežná Matcha a ceremoniálna (najvyššia) kvalita. V rámci najvyššej sorty Matcha existujú ešte špeciality ako ručné zbery, špeciálne úpravy, kompletne ručne vyrobená várka... a podobné rarity.

 

 

Ako sa vylepšiť

Všetko je to o praxi. Čítanie o ňom vás môže zobrať iba pár krokov ďaleko. Čím častejšie budete piť japonský zelený čaj, a pokiaľ je to možné z rôznych zdrojov, tým viac sa toho dozviete.

V tomto okamihu možno budete chcieť investovať do čajového riadu. Ak je váš rozpočet obmedzený, je vždy lepšie sústrediť sa radšej na čaj.  

 

Len čo postúpite, môžete začať skúmať japonské čaje vyrobené z rôznych kultivarov. To sa väčšinou stáva u senche. Čaj z jedného kultivaru ponúka väčšiu rozmanitosť chutí a vôní. Keď vyskúšam jediný kultivar, single estate sencha (rozumej z konkrétneho čajového poľa), ktorý som nikdy predtým neochutnal, cítim sa ako úplný začiatočník. To sa mi stáva veľmi často.

 

Dozvedieť sa o japonskom zelenom čaji je nikdy nekončiaca cesta, ale stojí za to ju sledovať.