TOVAR V AKCII
NAJOBĽÚBENEJŠIE
Pripraviť chutný čaj môže byť umenie. Ale ani nemusí. Podstata kvalitného nálevu je zvoliť správnu teplotu vody a použiť väčšie množstvo lístkov. Navyše každý druh čaju má svojráznu chuť, účinok a špecifické zdravotné prínosy. To sú dôvody, prečo je čaj, hneď po vode, najpopulárnejší nápoj na svete.
A veľmi dobrá pomôcka. Tí, čo prepadli čajovaniu, majú doma často kanvičku na každý druh čaju :) Dá sa ale zaobísť aj bez špeciálneho príslušenstva. Miesto konvičky použi hocaký čajník, alebo väčšiu šálku a nálev precedíš cez sitko.
VOLITEĽNÝ KROK: Predhrejeme konvičku horúcou vodou
Ak čaj nasypeš do vyhriatej konvičky, o chvíľu bude vydávať nádhernú vôňu.
Čaj vsyp do konvičky. Množstvo daj podľa podľa pokynov na sáčku, alebo v tejto tabuľke.
Horúcu vodu nalej do misiek - voda sa tak rýchlo ochladí a presne odmeriaš množstvo vody na počet osôb. Správne schladenú vodu nalej do konvičky a čaj nechaj lúhovať.
TIP: Zavretú konvičku môžeš občas zvonku obliať horúcou vodou, aby teplota vo vnútri neklesla príliš rýchlo. (Nie každá konvička sa na to tvarovo hodí - iba taká, kde voda nevteká dovnútra)
Po vylúhovaní celý nálev vylej do zlievačika (nádobka aspoň tak veľká ako konvička). Z neho dávkuj do misiek. Zlievačik sa používa preto, aby sa nálev zjednotil.
ALEBO
Nálev striedavo dávkuj priamo do misiek. Na ukážku si pozri toto video. Video je japonské (sorry), ale všetko je pekne vidieť. Prelievanie medzi šálkami na vyrovnanie nálevu začína 2:55.
Uži si čaj a prítomnú chvíľu.
Nezabudni, že z čaju môžeš urobiť ešte mnoho nálevov (podľa druhu)
Ku každému ďalšiemu pridaj niekoľko sekúnd navyše. Orientuj sa podľa popisu na sáčku alebo v tejto tabuľke.
Počet nálevov záleží na subjektívnej chuti a kvalite čaju
Z kvalitnejšieho čaju vždy urobíš viac chutných nálevov. Je pravdepodobné, že z lacného čaju druhý nálev ani nebudeš chcieť skúšať. Často je veľmi trpký a nepríjemný na jazyku.
Odporúčame začat s čajmi strednej triedy a postupne objavuj svojich obľúbencov.
Po pár pokusoch si môžeš byť istejší, že čaj neskazíš ;) Hovorí sa, že:
Klasická príprava. Čaj je možné takisto viackrát zaliať, ale počet nálevov a ich plnosť je menšia ako u spôsobu Gong fu.
Keby nebolo ópiových vojen, ktoré viedla Čína a Británia pred pár storočiami, možno by bolo pre nás úplne normálne si na raňajky dať zelený čaj, na obed čierny a na večer rozjímať pri oolongu.
Po ópiových vojnách získalo Britské impérium veľkú kontrolu nad trhom s čajom. Založili plantáže po celej Indii. Doteraz je aj naša hlavná predstava pravého čaju, ako klasický čierny sáčkovaný čaj. Je hlavným produktom týchto plantáží.
Priemyselné spracovanie množstva čaju vs. menšie čajové polia, každé so svojou originalitou. To je veľký rozdiel sypaných čajov (tých kvalitnejších), ktorý môžeme objavovať. Takýto čaj sa pripravuje s úplne inou pozornosťou a rozmanitosťou ako sáčkovaný unifikovaný čaj.
Chce to pár skúšok alebo čajšmekra v okolí, aby si našiel/a svojho obľúbenca a správne ho pripravil/a. Možno sa ponoríš do celého procesu so všetkými autentickými pomôckami, alebo ostaneš pri jednej srdcovej kanvičke so šálkou. Cesta je cieľom.
A možno ťa vyhľadá aj známy "čajový duch".