TOVAR V AKCII
NAJOBĽÚBENEJŠIE
> AKO SI VYBRAŤ KANVICU / SPôSOB PRÍPRAVY
Drží teplo - je schopná akumulovať veľa tepla a udržať ho.
Ak v kanvici pripravujete čaj viacnásobným zalievaním (čínsky spôsob - Gong Fu), liatina pomôže udržať teplotu vody. Nálev bude konštantnejší a plnší.
Ak do kanvice nalejete už pripravený čaj (Yogi, bylinkový čaj, adrak... varené víno :) bude oveľa dlhšie teplý ako pri použití keramického čajníka.
Dojem aký tieto kanvice dodávajú podávaniu čaju, je výnimočný. Sú krásne spracované s podielom ručnej práce a každá z nich má malé originálne odchýlky. Čaju je možno jedno v ako krásnej kanvičke sa lúhuje, ale človeku nie :)
Začajovanie - aj liatinová kanvica je schopná "čajovej patiny" - po čase sa v kanvici vytvorí povlak, ktorý dodá osobitosť pripravenému čaju. Začajovanie, odstráni "plochosť" nových nepoužitých vecí a dodá istú kvalitu podávanému čaju. Takýto povlak je niekedy obeťou premotivovaných poriadkumilcov. V tomto prípade, si naozaj nemusíte robiť hlavu a miesto drhnutia si radšej pripravte dobrý čaj :)
Kanvičku v tom prípade vyhraďte iba na čistý čaj. Ak ju použijete na mliečne čaje, víno, alebo iné nápoje, radšej ju umyte.
Vnútorný email - vďaka emailu kanvica nehrdzavie. Po čase je možné, že sa objavia malé hrdzavejúce fliačiky, ale nie sú škodlivé ani úžitku kanvice ani ľudskému zdraviu. V Japonsku používajú na varenie vody kanvicu bez vnútorného emailu. Ráta sa s tým, že kanvica v maličkom merítku hrdzavie a uvoľňuje do vody čiastočky železa, ktoré sú považované za zdraviu prospešné. Takto uvarená voda má sladšiu chuť a čaj z nej pripravený je vraj výborný. Takéto kanvice sa nazývajú "tetsubin" a sú výhradne na varenie vody.
Vyberateľné sitko - každá kanvica má vyberateľné sitko. Veľkosť sitka je dôležitá v prípade, že kanvicu používate na viacnálevovú prípravu čaju spôsobom Gong Fu. Pri nej sa do kanvice vkladá viac čaju, ktorý potrebuje priestor na svoje "otvorenie". V popise jednotlivých kanvíc budeme pridávať aj tieto údaje, aby ste si vedeli lepšie vybrať.
Ohrievanie čaju - môžete ju použiť na všetky zdroje tepla okrem plynového sporáka a otvoreného ohňa. Musí sa ohrievať postupne, aby sa email nepoškodil. Kanvica sa môže nahrievať len ak je plná minimálne do dvoch tretín. Ako dobrý zdroj na udržiavanie teplého čaju je možné použiť čajovú sviečku. V ponuke nájdete rôzne podstavce.
Vydrží dlho - pokiaľ vám nepadne na zem, alebo ňou nehodíte v zápale argumentov "talianskej domácnosti", kanvica vám vydrží po mnoho rokov.
Pri výbere záleží hlavne na spôsobe, akým pripravujete čaj.
Ak si čaj pripravujete na viac nálevov (Gong Fu), budú sa vám hodiť menšie konvičky s dostatočne veľkým sitkom. Je to najlepší spôsob ako z kvalitného listového čaju vyťažiť maximum. O príprave čaju spôsobom Gong Fu si môžete prečítať tento článok.
Menšie kanvice (do 600 ml) sú ešte ľahké aj keď sú plné čaju a dobre sa obsluhujú.
Výborným doplnkom je podložka KOMAKI. Kanvicu tak ľahko položíte bez väčšej pozornosti (predíde buchotu, poškriabaniu). Oceníte ju hlavne pri pravidelnom používaní.
Pre spôsob prípravy GONG FU sa najviac hodia menšie typy:
od 300 ml do 600 ml
Pozri našu aktuálnu ponuku menších kanvíc: Klikni tu
Vhodné na viacnálevovú prípravu, podľa počtu osôb.
Štandardná príprava čaju = podobne ako bylinkový alebo sáčkový čaj - zaliatie väčším množstvom vody a dlhšie lúhovanie. V takom prípade si môžete vybrať ktorúkoľvek kanvicu, podľa objemu, aký vám sedí. Kvalitný sypaný čaj môžete aj pri tomto spôsobe zaliať aspoň 2x. (Záleží na kvalite a type čaju). Hodia sa aj na čajové nápoje ako mliečny YOGI, Tuarég s mätou, Adrak (zázvorový čaj). Dlho udržia teplý čajík po ruke.
Pre klasický spôsob prípravy sa hodia stredné kanvice:
Od 600 ml do 1000 ml
Pozri našu aktuálnu ponuku stredných kanvíc: Klikni tu>
Ak máte mnoho kamarátov a potrebujete naraz pripraviť naozaj veľa čaju (YOGI - mliečny korenený čaj, Adrak - zázvorový čaj, Tuarég - Gunpowder + marocká mäta, bylinkový čaj s rumom :) Potrebujete veľký objem. Čím väčší, tým lepší. Ale nezabúdajte na váhu liatiny a samotného čaju. Pri veľkom čajníku sa jedná už o niekoľko kíl. Veľké, plné čajníky odporúčame do pevnej ruky.
Tvar: Plochý tvar kanvice uľahčuje nalievanie. Ploché dno zlepšuje kontakt pri ohreve na platničke / krbe / podstavci na sviečku.
Pre tento spôsob prípravy sa hodia naše najväčšie kanvice:
Od 1000 ml do 1400 ml
Pozri našu aktuálnu ponuku veľkých kanvíc: Klikni tu>
Liatina, tak isto ako akýkoľvek iný kov sa nesmie nikdy ohrievať v mikrovlnke.
Intenzívny priamy oheň rýchlo mení teplotu, čo môže viesť k poškodeniu. Rozdielna tepelná roztiažnosť kovu a emailu by pri rýchlom zahriatí mohla viesť k popraskaniu emailu a znehodnoteniu kanvice.
Pred prvým použitím kanvicu dôkladne poumývajte.
Nenechávajte studený čaj v kanvici príliš dlho, napríklad cez noc. Dlhé vystavenie vlhkosti by mohlo postupne poškodiť vrchnák.
Liatinový čajník sa nemôže pokriviť, ale môže prasknúť. Dajte preto pozor, aby vám nespadol z väčšej výšky.
Kanvicu po vypláchnutí vodou, alebo po umytí jemným saponátom nechajte poriadne odkvapkať a následne ju utrite do sucha. Výrazne tak predĺžite jej životnosť.
Každá kanvica je ručnou prácou, preto môžu nastať malé odchýlky v objeme, forme alebo farbe. Nijak to kanvicu neznehodnocuje. Práve naopak.
Liatinová kanvica vám môže vydržať mnoho mnoho rokov a slúžiť generáciám čajšmekrov.
Starajte sa o ňu dobre a nech vám robí radosť!