TOVAR V AKCII
NAJOBĽÚBENEJŠIE
Blog » O ČAJI » Matcha latte
Matcha je na prášok pomletý zelený čaj. Sú to najvyššie lístky z prvého zberu (tam sú tie najlepšie veci). Následne sa zbavujú žilnatiny a citlivo sa spracujú a vysušia. Potom sa melú na kamennom mlyne. Celú hodinu trvá 1 mlynčeku pomlieť 40 g prášku. Proces sa nedá urýchliť, inak by sa čaj príliš zahrial a zničili sa jeho vlastnosti. Niektoré veci si proste vyžadujú svoj čas, aby boli správne. Môžeme sa tým inšpirovať :)
Najlepšie urobíte ak si miesto rannej kávy pripravíte radšej Matchu. Čaj nespôsobí v tele poplach ako káva. Matcha vás nabudí a zároveň zrelaxuje účinkami antioxidantov, aminokyselín, chlorofylu a L-Theanínu (tonikum pre myseľ).
Budete potrebovať:
Ultrarýchly postup:
1. Napeňte mlieko.
2. Rozmiešajte Matchu v schladnutej vode.
3. Vlejte do pohára najprv mlieko a následne rozšľahanú Matchu.
Detailný postup:
1. Ak máte bambusovú naberačku, použite 1 - 2 kopcovité dávky (Bambusová naberačka sa rovná asi 1/2 ČL). Ak ste citlivý na kofeín, začnite pre istotu s 1 dávkou.
2. Zalejte kúskom schladnutej vody - na rozmiešanie.
Matcha je delikátny čaj. Vriacou vodou by ste mu neprospeli. Počkajte kým trocha schladne.
TIP: Pri čajovom obrade sa Matcha sa zalieva vodou teploty cca 60°C - 75°C. Pre bežné potreby je ale možné použiť aj studenú vodu.
3. Dôkladne rozmiešajte mixíkom.
TIP: V menšom množstve vody sa Matcha ľahšie rozmieša.
V prípade, že ste ortodoxnejší a máte záľubu v obradnosti a tradícii, ignorujte náš "mixík" alias napeňovač mlieka a predstavte si bambusovú metličku (chasen) - prispôsobte tým pádom nádobu, aby bolo možné s metličkou pracovať.
4. Prilejte ešte zvyšok vody a ešte premiešajte.
Do 2 dcl pohára stačí cca 60 ml vody. Ale merajte kľudne od oka.
5. Napeňte mlieko s cukrom. Môžete ho predhriať, ak ho chcete teplé. Či a ako si drink osladíte je len na vás. V podstate spôsob osladenia vytvára mnohé variácie tohto nápoja.
TIP: Vhodný je hnedý cukor, vanilkový cukor, netradičné a chutné je do drinku použiť slaný karamel :) Veľmi zaujímavé.
6. Mlieko nalejte do pohára ako prvé.
TIP: Nechajte trošičku postáť, nech sa pena oddelí od mlieka. Rez Matchou sa tak krajšie ukáže.
7. Matchu lejte jemne pre čo najkrajší výsledok. (Ale znesie veľa).
Najlepšia vec na záver, ak ste ovšem labužník, sú hoblinky bielej čokolády!!!
TIP: Ak je niekto citlivý na laktózu, vyskúšajte aj bezlaktózové mlieko. Výborne pení a Latte je rovnako chutné.
Na zdravie!