TOVAR V AKCII
NAJOBĽÚBENEJŠIE
Pozn.: ak hovoríme o čaji, myslí sa tým pravý čaj z čajovníka.
Na nasledujúcich riadkoch sme pripravili a preložili fakty o účinkoch japonského čaju. Platí to aj pre ostatné čaje z pravého čajovníka. Teda aj pre čínske, taiwanské atď. Haldy textu o pozitívnych účinkoch sme zredukovali na kopčeky, ale ďalej už krátiť nebudeme, pretože by sme obišli mnoho dôležitých informácií. Odporúčame sa začítať.
Voľné radikály sú mocné oxidačné činidlá v tele, ktoré zapríčiňujú široké spektrum chorôb, starnutie, vrásky. (Sú to nestabilné molekuly s nebezpečným nepárnym elektrónom. Antioxidant má schopnosť radikálu doplniť chýbajúci elektrón a zneutralizovať ho) Voľné radikály zvyšujú vystavenie ultrafialovým lúčom, starnutiu, fajčeniu a prílišnému pitiu alkoholu. Ak ich chcete odstrániť, zamerajte sa na prijímanie jedál a nápojov so silnými antioxidačnými účinkami. (zelený čaj, JAIPHAL, oolong... ) Katechíny a Vitamín C sú veľmi známe a silné antioxidanty. Je veľmi prospešné piť zelený čaj – oddialite od seba pôsobenie civilizačných chorôb.
Nie všetok cholesterol je zlý. LDL je ten zlý a HDL je ten dobrý. Katechíny nachádzajúce sa v čaji, blokujú formovanie LDL cholesterolu a tým aktívne zabraňujú arterioskleróze a ďalším súvisiacim ochoreniam . Katechíny zároveň pomáhajú zvyšovať obsah dobrého cholesterolu v tele.
Mnoho štúdií potvrdilo, že užívanie čaju pomáha správnemu energetickému stravovaniu ľuďom aj zvieratám a znižuje tuk v tele a v zažívacom systéme. Katechíny sa absorbujú do krvi a prúd ich donesie až ku pečeňovým bunkám, kde pomáhajú s metabolizmom tukov.
Katechín je prospešný v odbúravaní infekcií a chorôb. Takisto je účinný voči vírusovým ochoreniam. Kloktanie zeleným čajom preukázalo silný účinok na prechladnutia, škriabanie v krku a podobné neduhy.
Katechín, L-theanín a vitamíny obsiahnuté v kvalitnom čaji kontrolujú výskyt rakoviny. Krajiny a oblasti, kde je vysoká miera pitia čaju, majú nízke počty tohto ochorenia.
Katechín má schopnosť znižovať nepríjemné prejavy alergie ako škriabanie a svrbenie. Týka sa to aj alergií na peľ, prach a kožné alergie.
Katechín je horký a Theanín je sladký. Tieto dve chute vytvárajú typický balans japonských čajov a čajov celkovo. Experimentami bolo dokázané, že vylepšuje pamäť zvyšovaním dopamínu. Takisto sa potvrdilo, že čaj stimuluje prechod do alfa vĺn o 40 minút po začatí pitia. Takže odporúčame 40 minút pred psychickým výkonom, vypiť si v kľude šálku čaju. Využite to pri učení, pri práci, alebo pri meditácii.
Bude to možno prekvapivé ako čaj, ktorý obsahuje toľko kofeínu, môže byť ukľudňujúci. Práve kvôli theanínu. Prispôsobuje účinok kofeínu, aby tlmil jeho excitujúce a rušivé stavy.
Na theanín sú najbohatšie: jarné zbery, Kukicha (stonkový čaj – v stonkách ostáva veľa Theanínu) a špeciálne v zatienené typy: Gyokuro a Matcha. Theanín sa extrahuje dobre pri nízkych aj pri vysokých teplotách.
Vitamín C, Katechín a Vitamín E spolupracujú na naštartovaní imunity. Tieto tri elementy takisto môžu za krásnu pleť Japoniek a budú môcť aj za vašu :).
Redukujú škvrny, vrásky a poškodenie zo slnka. Vitamín C v čaji je rozpustný vo vode a ani vyššia teplota pri zalievaní ho nezničí.
Bolo zistené, že jemný kofeín (teín) prítomný v čaji, zvyšuje kognitívnu výkonnosť, uvedomovanie a energiu. Tiež pomáha s uberením váhy cez stimulovanie a slabým močopudným efektom. Japonský čaj s najväčším obsahom kofeínu je Matcha, Gyokuro a Sencha. Hojicha a Genmaicha majú kofeínu najmenej.
Čaj je bohatý na minerály ako Horčík, Draslík a vápnik. Pomáhajú krvi mať zásaditú reakciu, regulujú tep a budujú silné zuby a kosti.