TOVAR V AKCII

naša cena 3,50 EUR (92,81 CZK)
skladom
naša cena 3,50 EUR (92,81 CZK)
skladom
naša cena 15,10 EUR (400,42 CZK)
skladom

NAJOBĽÚBENEJŠIE

naša cena 17,25 EUR (457,44 CZK)
skladom
naša cena 12,90 EUR (342,08 CZK)
skladom
naša cena 12,90 EUR (342,08 CZK)
skladom

17. 12. 2016 | O ČAJI

Čaj - najzdravší nápoj na svete?

 

zdravotné benefity čaju

Zlepšuje mozgovú činnosť, redukuje váhu, znižuje riziko rakoviny, cholesterol, odblokuváva cievy a má mnoho antioxidantov a živín. Čaj sa pri svojom počiatku podával ako liek a doteraz je tomu tak. Časom na seba nabalil celú kultúru pitia, nové spôsoby spracovania, chuťovo vynikajúce kultivary.

Pozn.: ak hovoríme o čaji, myslí sa tým pravý čaj z čajovníka.

Na nasledujúcich riadkoch sme pripravili a preložili fakty o účinkoch japonského čaju. Platí to aj pre ostatné čaje z pravého čajovníka. Teda aj pre čínske, taiwanské atď. Haldy textu o pozitívnych účinkoch sme zredukovali na kopčeky, ale ďalej už krátiť nebudeme, pretože by sme obišli mnoho dôležitých informácií. Odporúčame sa začítať.

 

Zdravotné benefity kvalitného čaju

Katechín (Tanín)


Čajové lístky si vytvárajú Katechín, aby sa chránili pred ultrafialovým žiarením. Takže druhy pestované na priamom plnom slnku majú najvyšší obsah – (napríklad Sencha). Katechín je v čaji cítiť ako horká chuť. Ak si čaj vylúhujete vyššou teplotou, spreferujete jeho horkejšiu chuť: Katechín. Aj jeho vynikajúce účinky. Ak použijeme slabšiu vodu spreferujeme Theanín (viď nižšie). Katechín sa najlepšie extrahuje pri teplote 75° - 80°C.

 

Najdôležitejšie efekty Katechínu:

 

Zabraňuje starnutiu / Neutralizuje voľné radikály (aktivovaný kyslík)

Voľné radikály sú mocné oxidačné činidlá v tele, ktoré zapríčiňujú široké spektrum chorôb, starnutie, vrásky. (Sú to nestabilné molekuly s nebezpečným nepárnym elektrónom. Antioxidant má schopnosť radikálu doplniť chýbajúci elektrón a zneutralizovať ho) Voľné radikály zvyšujú vystavenie ultrafialovým lúčom, starnutiu, fajčeniu a prílišnému pitiu alkoholu. Ak ich chcete odstrániť, zamerajte sa na prijímanie jedál a nápojov so silnými antioxidačnými účinkami. (zelený čaj, JAIPHAL, oolong... ) Katechíny a Vitamín C sú veľmi známe a silné antioxidanty.  Je veľmi prospešné piť zelený čaj – oddialite od seba pôsobenie civilizačných chorôb.

 

Znižuje cholesterol

Nie všetok cholesterol je zlý. LDL je ten zlý a HDL je ten dobrý. Katechíny nachádzajúce sa v čaji, blokujú formovanie LDL cholesterolu a tým aktívne zabraňujú arterioskleróze a ďalším súvisiacim ochoreniam . Katechíny zároveň pomáhajú zvyšovať obsah dobrého cholesterolu v tele.

 

Odbúravanie nadbytočného tuku

Mnoho štúdií potvrdilo, že užívanie čaju pomáha správnemu energetickému stravovaniu ľuďom aj zvieratám a znižuje tuk v tele a v zažívacom systéme. Katechíny sa absorbujú do krvi a prúd ich donesie až ku pečeňovým bunkám, kde pomáhajú s metabolizmom tukov.

 

Antibakteriálny a antivírový účinok

Katechín je prospešný v odbúravaní infekcií a chorôb. Takisto je účinný voči vírusovým ochoreniam. Kloktanie zeleným čajom preukázalo silný účinok na prechladnutia, škriabanie v krku a podobné neduhy.

 

Znižuje riziko rakoviny

Katechín, L-theanín a vitamíny obsiahnuté v kvalitnom čaji kontrolujú výskyt rakoviny. Krajiny a oblasti, kde je vysoká miera pitia čaju, majú nízke počty tohto ochorenia.

 

Znižuje prejavy alergií

Katechín má schopnosť znižovať nepríjemné prejavy alergie ako škriabanie a svrbenie. Týka sa to aj alergií na peľ, prach a kožné alergie.

 

Predchádza zubnému kazu a zlému dychu

 


Theanín (L-theanín)

 

Čaj je jedinou známou rastlinou, ktorá vytvára túto amino-kyselinu. Theanín stimuluje prechod mozgu z beta do alfa vĺn. Miesto paniky a polovedomého konania posúva myseľ do pokojného, ale aktívneho stavu. Pomáha relaxovať a sústrediť sa na to, čo je práve potrebné.

 

Katechín je horký a Theanín je sladký. Tieto dve chute vytvárajú typický balans japonských čajov a čajov celkovo. Experimentami bolo dokázané, že vylepšuje pamäť zvyšovaním dopamínu. Takisto sa potvrdilo, že čaj stimuluje prechod do alfa vĺn o 40 minút po začatí pitia. Takže odporúčame 40 minút pred psychickým výkonom, vypiť si v kľude šálku čaju. Využite to pri učení, pri práci, alebo pri meditácii.

Bude to možno prekvapivé ako čaj, ktorý obsahuje toľko kofeínu, môže byť ukľudňujúci. Práve kvôli theanínu. Prispôsobuje účinok kofeínu, aby tlmil jeho excitujúce a rušivé stavy.

 

Na theanín sú najbohatšie: jarné zbery, Kukicha (stonkový čaj – v stonkách ostáva veľa Theanínu) a špeciálne v zatienené typy: Gyokuro a Matcha. Theanín sa extrahuje dobre pri nízkych aj pri vysokých teplotách.

Aktívny stav mysle

 

Vitamín C

Vitamín C, Katechín a Vitamín E spolupracujú na naštartovaní imunity. Tieto tri elementy takisto môžu za krásnu pleť Japoniek a budú môcť aj za vašu :).
Redukujú škvrny, vrásky a poškodenie zo slnka. Vitamín C v čaji je rozpustný vo vode a ani vyššia teplota pri zalievaní ho nezničí.

 

 

 

Kofeín

Bolo zistené, že jemný kofeín (teín) prítomný v čaji, zvyšuje kognitívnu výkonnosť, uvedomovanie a energiu. Tiež pomáha s uberením váhy cez stimulovanie a slabým močopudným efektom. Japonský čaj s najväčším obsahom kofeínu je Matcha, Gyokuro a Sencha. Hojicha a Genmaicha majú kofeínu najmenej.

 

Minerály

Čaj je bohatý na minerály ako Horčík, Draslík a vápnik. Pomáhajú krvi mať zásaditú reakciu, regulujú tep a budujú silné zuby a kosti.

 

Japonské čajové polia a Fuji

 

Chcem odoberať Newsletter