> O ČAJI > RECEPT NA YOGI ZMES > POSTUP VARENIA > TIPY > ÚČINOK KORENÍN
O čaji
Yogi masala - asi každá indická domácnosť má vlastný recept a každý je trochu iný. Posilňuje imunitu, rozprúdi krv, je ideálny na zimné večery, kedy sa nejde skoro spať. Základom je totiž silne povzbudzujúci čierny čaj.
Odporúča sa podávať v malých šálkach,
pretože sa pri jeho chuti zabudnete a vypijete príliš veľa.
Na jeho prípravu sa používa nižšia trieda čierneho čaju, ideálne Assam (môže byť aj: English Breakfast alebo podobné) a zmes korenín. Tú si pripravte podľa zoznamu nižšie, alebo použite už hotovú zmes YOGI Masala. Použite ju takú aká je, alebo si ju vylepšite svojim obľúbeným korením.
Účinok tohto nápoja vytvárajú koreniny, jeho kúzlo vaša "tajná" prísada.
Recept na vlastnú zmes korenín (cca 1 liter)
Hotová zmes:
YOGI Masala obsahuje 4 základné zložky (zázvor, škorica, kardamón, klinčeky). Predávame v balení 100g / 250g / 500g. Na 1 liter použite podľa želaných "grádov" 10 - 20g.
* Túto základnú zmes môžete variovať pridaním voliteľných korenín (nižšie sú tipy na vyskúšanie)
Vlastná zmes:
1 ks celá škorica (ak sú malé kúsky dajte 2-3)
alebo 1/2 čl mletá
zázvor čerstvý (3 cm) alebo sušený (rovnako ako škorice)
1/2 čl celé klinčeky
1/2 čl semienok kardamónu alebo 1/4 čl mletého
Voliteľné korenia:
biele korenie, muškátový oriešok, fenikel, čierne korenie, badyán, viac zázvoru, chilli :)
(Okrem zmesi korenia) budeme potrebovať:
0,5 - 0,8 litra vody (pri dlhšom vare sa voda vyparí)
0,5 litra mlieka
med / cukor
a 2 čl čierneho čaju
(ideálny na YOGI je tento Assamský čierny čaj)
Postup varenia (cca 1 liter YOGI)
Doba prípravy:
20 minút (pre extrémistov - 1 hodina :)
U nás doma, sa varí ten hodinový a vždy aspoň 3 litre. Varíme ho vždy, keď prídu priatelia.
Dom zaplnený jeho vôňou uvíta bez slov.
Postup:
(1) Pripravte korenia, alebo hotovú YOGI Masala zmes.
Dajte variť pol litra vody (0,5 - 0,8 l)
Keď vrie, nasypte korenia. Buď z hotovej zmesi (2a), alebo z doma namiešaného korenia (2b).
(3) Ak používate čerstvý zázvor, pridáme ho spolu s koreniami pokrájaný na kolieska.
(4) Povaríme a po piatich minútach (alebo dlhšie podľa chuti) prilejeme mlieko.
(!) Za stáleho miešania priveďte znovu k varu (dajte si pozor na kypiace mlieko).
(5) Po zovretí odstavte a nasypte 2 čl čierneho čaju. Nechajte 5 minút lúhovať.
(6) Preceďte cez sitko do pekného čajníka, ktorý dotvorí atmosféru ;)
Oslaďte podľa chuti cukrom alebo medom. (Med je lepšie dávať až do chladnejšieho čaju kvôli živinám)
Ak Vám čaj zachutí, môžete pokračovať v experimentovaní a vytvoriť vlastnú zmes.
V Indii má skoro každá domácnosť o trochu iný rodinný recept.
Pre experimentálnejšie povahy odporúčame do zmesi vyskúšať niektoré z týchto korenín:
muškátový oriešok, fenikel, čierne korenie alebo badyán, prípadne viac zázvoru.
Tipy:
1. Čerstvý zázvor = pálivejší Yogi
Dobré ako prevencia nachladenia, alebo na rozprúdenie energie v tele.
2. Mletá škorica zahusťuje.
Ak máte radi menej viskózny čaj, použite celú škoricu.
3. Čím dlhšie varíš = tým sa dlhšie bavíš :)
Čaj je veľmi povzbudzujúci aj na náladu, vie celkom pekne "zabaviť"
Účinok korenín:
ZÁZVOR
– prehrieva organizmus, má antibakteriálne
a antivírusové účinky
KLINČEKY
– tíšia bolesť ako analgetikum,
pôsobia proti hubám, baktériám a vírusom,
osviežujú dych
KARDAMÓN
– podporuje trávenie,
pomáha pri liečbe dýchacích problémov,
zmierňuje zápaly
ŠKORICA
– pomáha pri liečbe chrípky
a nachladenia, reguluje hladinu cukru v krvi,
krvný tlak a je dezinfekčná
BIELE KORENIE
– antioxidant stimulúci krvný obeh
Nech sa vám darí.
Veselé čajovanie!