Úvod » Liatinové kanvice » DALIAN - liatinová kanvica / 1,1 l - červená
• objem: 1,1 litra
• farba: červená
• vnútorný email
• materiál: liatina
• hmotnosť: 2600 g
• vyberateľné sitko (súčasť balenia)
• sklápateľná rúčka
Drží teplo - je schopná akumulovať veľa tepla a udržať ho.
Ak v kanvici pripravujete čaj viacnásobným zalievaním (čínsky spôsob - Gong Fu), liatina pomôže udržať teplotu naliatej vody (pred prvým zaliatím kanvicu ale nahrejte). Nálev bude konštantnejší a plnší, pretože voda "nezoslabne". Nie je nutné kanvičku dodatočne oblievať horúcou vodou na udržanie vnútornej teploty ako sa to robí u hlinených / keramických konvičiek.
Ak do kanvice nalejete už pripravený čaj (Yogi, bylinkový čaj, adrak... varené víno :) bude oveľa dlhšie teplý ako pri použití keramického čajníka. Môžete sa tak hostiť na teplom nápoji oveľa dlhšie.
Dojem aký tieto kanvice dodávajú podávaniu čaju, je výnimočný. Sú krásne spracované s podielom ručnej práce a každá z nich má malé originálne odchýlky. Čaju je možno jedno v ako krásnej kanvičke sa lúhuje, ale človeku nie :)
Začajovanie - aj liatinová kanvica je schopná "čajovej patiny" - po čase sa v kanvici vytvorí povlak, ktorý dodá osobitosť pripravenému čaju. Začajovanie, odstráni "plochosť" nových nepoužitých vecí a dodá istú kvalitu podávanému čaju. Takýto povlak je niekedy obeťou premotivovaných poriadkumilcov. V tomto prípade, si naozaj nemusíte robiť hlavu a miesto drhnutia si radšej pripravte dobrý čaj :)
Takáto patinka má ale tiež svoje pravidlá, kanvičku v tom prípade musíte vyhradiť iba na čistý čaj. Nepoužívajte ju na mliečne čaje, víno, alebo iné nápoje. Alebo kanvicu potom proste umyte a čajujte ďalej podľa vôle.
Vnútorný email - vďaka emailu kanvica nehrdzavie. Po čase je možné, že sa objavia malé hrdzavejúce fliačiky, ale nie sú škodlivé ani úžitku kanvice ani ľudskému zdraviu. V Japonsku používajú na varenie vody kanvicu bez vnútorného emailu. Ráata sa s tým, že kanvica v maličkom merítku hrdzavie a uvoľňuje do vody čiastočky železa, ktoré sú považované za výrazne prospešné. Takto uvarená voda má aj sladšiu chuť a čaj z nej pripravený je vraj výborný. Takéto kanvice sa nazývajú "tetsubin" a neslúžia na lúhovanie čaju. Sú výhradne na varenie vody.
Vyberateľné sitko - každá kanvica má vyberateľné sitko.Použijete ho podľa aktuálnej potreby. Veľkosť sitka je dôležitá v prípade, že kanvicu používate na viacnálevovú prípravu čaju spôsobom Gong Fu. Pri nej sa do kanvice vkladá viac čaju, ktorý potrebuje priestor na svoje "otvorenie". V popise jednotlivých kanvíc budeme pridávať aj tieto údaje, aby ste si vedeli lepšie vybrať podľa toho, ako si pripravujete čaj.
Ohrievanie čaju - môžete ju použiť na všetky zdroje tepla okrem plynového sporáka. Musí sa ohrievať postupne, aby sa email nepoškodil. Kanvica sa môže nahrievať len ak je plná minimálne do dvoch tretín. Inak sa môže poškodiť. Ako dobrý zdroj na udržiavanie teplého čaju je možné použiť čajovú sviečku. So správnym podstavcom je to veľmi praktické.
Vydrží dlho - pokiaľ vám nepadne na zem, alebo ňou nehodíte v zápale "talianskej domácnosti" (odporúčame len do pokojných domácností) kanvica vám vydrží po mnoho rokov.
liatinové šálky - na prvý pocit ťažké, ale po chvíľke, je to veľmi príjemné. Dostupné vo viacerých farbách a typoch.
podložka - parádny doplnok, veľmi praktický, ochrana povrchu pred horúcou kanvicou, proti poškriabaniu na háklivých povrchoch, bezhlučné položenie.
V Japonsku sa takáto podoba kanvice vyvinula pôvodne na varenie vody a bola súčasťou čajového obradu. Jej názov je "tetsubin" a má iný účel ako kanvica na lúhovanie čaju. Nemala vnútorný email a jej vnútro bolo buď úplne bez povrchovej úpravy alebo malo len jemnú ochrannú vrstvu "Urushi". Voda uvarená priamo v železnej kanvici obsahuje viac železitých iónov. To sa podpisuje na sladšej chuti vody. Japonci veria aj v jej blahodárne zdravotné účinky. Otvorená liatina však vyžaduje veľkú starostlivosť. Pri zostatkovej vlhkosti môže rýchlo zhrdzvieť. Ak je ale o ňu dobre postarané, vydrží mnoho generácií. V takejto kanvici ale nemôžete pripraviť čaj.
Na to slúži emailovaná liatinová kanvica, ktorú vám ponúkame. Vďaka emailu a povrchovej úprave nehrozí hrdzavenie a starostlivosť o ňu je veľmi jednoduchá. Kanvicu po použití prepláchnite vodou, prípadne jemným saponátom a nechajte odtiecť vodu. Vnútro kanvice je emailom uzavreté (nemá póry), preto je možné použiť aj jemný saponát a nehrozí, žeby do kanvice na dlho prešla jeho nežiadúca chuť a vôňa. Kanvica je vhodná napríklad aj na prípravu bylinkových čajov.