Príprava čaju
Sme zvyknutý zaliať sáčok vriacou vodou a ochutiť ho citrónom a medom. Sypané čaje sú iné. Sú viacnálevové a od každého zaliatia môžete čakať niečo iné. Majstri z Japonska doviedli čajový obrad na učenie prítomnej chvíle a preciťovanie jednoty s univerzom. Základná príprava ale nie je zložitá, ide len o to, že možnosti na presah sú vo všetkom, čo robíme.
Keby nebolo ópiových vojen, ktoré viedla Čína a Británia pred pár storočiami, možno by sa ku nám čaj dostával vo väčšej rozmanitosti, tak ako kedysi. Po ópiových vojnách získalo Britské impérium veľkú kontrolu nad trhom s čajom. Založili plantáže po celej Indii. Doteraz je aj naša hlavná predstava čaju (z čajovníka - nie bylinkový), ako klasický čierny sáčkovaný čaj. Je hlavným produktom týchto plantáží.
Priemyselné spracovanie množstva čaju vs. menšie čajové polia, každé so svojou originalitou. To je veľký rozdiel sypaných čajov (tých kvalitnejších), ktorý môžeme objavovať. Takýto čaj sa pripravuje s úplne inou pozornosťou a rozmanitosťou ako sáčkovaný unifikovaný čaj. Chce to pár skúšok alebo čajšmekra v okolí, aby ste vedeli, ktorý čaj vám chutí a ako ho správne pripraviť. Možno sa ponoríte do celého procesu so všetkými autentickými pomôckami, alebo vám postačí jedna konvička so šálkou. Cesta je cieľom. A možno vás vyhľadá aj známy "čajový duch", ktorý vás už asi neopustí.
Pre akýkoľvek typ prípravy sa rozhodnete, pripravili sme návod, ktorý vám môže poradiť ako čaj pripraviť. Toto je základný návod ako čaj pripraviť na "východný" spôsob - GONG FU /umenie čaju/. Alebo na "západný" spôsob, na ktorý sme zvyknutý.
................................................................................................
VÝCHODNÝ (Gong fu)
príslušenstvo
................................................................................................
ZÁPADNÝ ŠTÝL
príslušenstvo
................................................................................................
GONG FU / postup
VOLITEĽNÝ KROK: Predhrejeme konvičku horúcou vodou > Po chvíľke vodu vylejeme.
Čaj, ktorý sa do horúcej konvičky nasype, začne nasávať vlhkosť a otvára sa.
TIP: Používajte čajové more, ak radi oblievate a vylievate :)
Čaj vsypeme do konvičky. Ak bola nahriata, o chvíľu bude vydávať nádhernú vôňu. Užite si to. Skúste ovoniavať vnútro vrchnáku.
Do misiek nalejeme horúcu vodu - rýchlo sa tak ochladí a presne odmeriate množstvo vody. Ochladenú vodu nalejeme do konvičky a čaj necháme lúhovať podľa typu. pozri Prehľad časov lúhovania
Zavretú konvičku môžete občas zvonku obliať horúcou vodou, aby teplota vo vnútri neklesla príliš rýchlo.
(Nie každá konvička sa na to tvarovo hodí - iba taká, kde dodatočná voda nevteká dovnútra)
Po vylúhovaní celý nálev nalejeme do zlievačika (nádobka aspoň tak veľká ako konvička). A z neho dávkujeme do misiek.
ALEBO
Nálev dávkujeme do misiek striedavo, aby sa vyrovnala chuť v každej šálke. Nálev na spodku konvičky je silnejší.
Pozri toto video. Video je síce japonské (sorry), ale vizuálne sa dá odsledovať celý proces prípravy japonskej "majsterky". Prelievanie medzi šálkami na vyrovnanie nálevu začína 2:55.
Užívame si čaj a prítomnú chvíľu.
Pri druhom náleve je čaj dostatočne otvorený a stačí kratší čas ako pri prvom. Pri treťom sa čas už predlžuje.
Počet nálevov záleží na subjektívnej chuti a kvalite čaju.
(Z kvalitnejšieho čaju urobíte viac chutných nálevov. Z menej lacnejšieho čaju urobíte nálevov menej a je veľmi pravdepodobné, že vám ani nemá čo ponúknuť. Môžete začat s čajmi strednej triedy a postupne objavujte svojich obľúbencov. Pri vysokých triedach čaju, bude chuť vynikajúca. A po skúsenostiach si môžete si byť istejší, že čaj neskazíte ;) Aj keď sa hovorí, že čím kvalitnejší čaj, tým sa musíte viac snažiť, aby ste ho pokazili.
................................................................................................
ZÁPADNÝ ŠTÝL / postup
Do čajníka nasypeme adekvátne množstvo čaju (zohľadníme typ čaju, spôsob lúhovania a počet osôb)
Čajový nálev po vylúhovaní je potrebné buď vyliať do šálok celý, alebo po správnom čase vytiahnuť čaj.
V tom prípade je nutné používať konvicu s vyberateľným sitkom.
Čaj je možné takisto ešte zaliať, ale počet nálevov je výrazne menší ako u spôsobu Gong fu.
Počet odporúčaných nálevov si môžete pozrieť tu: Prehľad časov lúhovania