Úvod » Ajurvédske produkty » Ajurvédske bylinné elixíry » CHYAWANPRASH - posilnenie imunity - bylinný džem 300g
Antioxidačný bylinný džem pre posilnenie imunitného systému:
Chyawanprash je v Indii už po celé stáročia považovaný pre svoje revitalizačné účinky za „elixír života“.
Je zložený z jedinečnej kombinácie bylín, z ktorých najpodstatnejšie je drobné indické ovocie Amalaki (Embilika lekárska), ktoré obsahuje až tridsaťkrát vyššie množstvo vitamínu C ako pomaranč. Chyawanprash, je tak pre svoj bohatý zdroj antioxidantov považovaný v systéme indickej ajurvédy za vynikajúci prírodný prostriedok pre posilnenie zdravia a celkovú regeneráciu organizmu.
Legenda
Stará legenda hovorí, že v dávnych dobách mudrc Chyawan obnovil svoju mladosť a dobré zdravie konzumáciou tohto ovocia spolu v kombinácii s ďalšími bylinami a potom sa dožil vysokého veku. Tak vznikol tento výnimočný bylinný elixír, ktorý bol pomenovaný Chyawanprash.
Pozrite si ako a kde sa vyrábajú Ajurvédske elixíry a horúce nápoje.
Proces trávenia
Proces trávenia z pohľadu ajurvédy prebieha postupne na troch rôznych úrovniach tráviaceho traktu. Najprv v žalúdku, potom v tenkom a neskôr hrubom čreve. Vstrebané živiny na úrovni žalúdka sú využívané k tvorbe telesných tekutín, krvi a lymfy. Zažívanie potravy v tenkom čreve ovplyvňuje tvorbu svalov a tuku. Záverečným spracovaním potravy v hrubom čreve sa výživné látky uplatňujú v procese regenerácie pokožky, vlasov, kostí, mozgového tkaniva, nervového systému a reprodukčných orgánov. Zdravie a vitalita celého organizmu preto úplne závisí na správnom trávení, zažívaní a vstrebávaní živín konzumovanej stravy, ktoré sú v konečnej fáze metabolizmu určené na regeneráciu a obnovu všetkých siedmich telesných tkanív - dhatus (viď Sedem telesných tkanív).
Hmotnosť:
300 g bylinného džemu
Odporúčané dávkovanie:
2-3 čajové lyžičky bylinného džemu samostatne alebo zapiť šálkou vlažného mlieka či vody.
Príprava lahodného nápoja: 1 čajovú lyžičku rozmiešajte v 250ml teplej vody.
Zloženie:
emblica officinalis, tribulus terrestris, cyperus rotundus, phyllanthus amarus, vitis vinifera, terminalia chebula, terminalia bellirica, santalum album, curcuma zedoaria, tinospora cordifolia, vasica adhatoda, cinnamomum zeylanicum, glycyrrhiza glabra, withania somnifera, asparagus racemosus, cinnamomum verum, syzygium aromaticum, elettaria cardamomum, convolvulus pluricaulis, pueraria lobata, piper longum, cinnamomum camphora, aegle marmelos, centela asiatica, ghee (topené maslo), med, palmový cukor
Krajina pôvodu:
Nepál